Barszczyk ukraiński

500500.jpg

—8-10 pomidorów suszonych na słońcu

- 3/4 szklanki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

- 1-2 szklanki wody źródlanej

—3 duże pomidory

—2 buraczki

—2 marchewki

—3 łodyki selera naciowego

—1 por

—2 ząbki czosnku

—3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

- 1 łyżka syropu z agawy

- 2 liście laurowe

- kawałek świeżego imbiru

- 1 łyżka sosu Shoyu

- szczypta pieprzu ziołowego i pieprzu cayenne

Obierz warzywa i posiekaj marchew, buraki, imbir, czosnek, por, seler i pomidory. 2/3 obranych warzyw stopniowo przekładaj  do blendera, dodając wodę. Do zmiksowanej już zupy, dodaj teraz oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy, przyprawy.

Dla uzyskania bardziej wodnistej konsystencji - dodaj więcej wody. Jeśli chcesz, aby barszcz był gęstszy - dodaj orzechy włoskie lub awokado. 

Do gotowej zupy wrzuć pozostałe drobno pokrojone warzywa. Dodatkowo można przyozdobić koperkiem, podawać z kiełkami lub krakersami