Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem

belgijskie-czekoladki.jpgWypełnione leciutkim kremem malinowym, przykryte RAW czekoladą i posypane chilli, rozgniecionymi ziarnami kakao, wiórkami kokosa lub goji jagódkami. Niewiarygodnie miękkie, rozpłyną się w Twoich ustach…

Krem malinowy
1/3 szklanki RAW daktyli + 4 łyżki stołowe wody źródlanej
3/4 szklanki malin
1 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z bio cytryny lub limonki  
1/4 szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego
1/4 szklanki RAW orzechów nerkowca
starta wanilia z laski waniliowej
szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa
1/3 szklanki RAW masła kakaowego
1/3 szklanki RAW kakao w proszku
3 łyżki stołowe RAW syropu z agawe
1 laseczka wanili, zeskrobana
szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
Szczypta przyprawy chilli (opcjonalnie)

Krem malinowy
Zmiksuj daktyle z wodą w robocie kuchennym na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta, dodaj trochę wody. Przełóż do osobnego naczynia
Zmiksuj maliny i sok z cytryny i przecedź przez torebkę nylonową, aby oddzielić pestki malin. Powinno się uzyskać około pół szklanki soku z malin.
Następnie zmieszaj wszystkie składniki razem w robocie kuchennym i przelej do plastikowego naczynia z pokrywką. Włóż  naczynie do zamrażalki na 20 minut, aż masa będzie stała, ale nie zamrożona. Możesz również zostawić na noc w lodówce do ‘odsiedzenia’.
Rozłóż papier nieprzylepny pergaminowy. Nabierz krem malinowy na małą łyżeczkę, po czym przełóż na papier pergaminowy i uformuj małą kulkę. Jeśli krem stanie się zbyt luźny, to przełóż naczynie z powrotem do zamrażarki na około 10 minut. Gdy już uformujesz wszystkie kuleczki, poukładaj je na talerzu i włóż do lodówki.


Polewa czekoladowa
2 szklanki wody wlej do małego garnuszka. Wstaw na mały ogień. Następnie kawałki masła kakaowego włóż do miseczki i zanurz w wodzie w garnku uważając jednocześnie, żeby nie zatonęła. Mieszaj masło łyżką drewniana aż kompletnie się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodaj syrop z agawy, wanilię, sól i przyprawę chilli a następnie kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij wcześniej uformowane kulki z lodówki i nabijaj je kolejno wykałaczką (tak aby kulka zawisła w środku). Zanurz każdą kuleczkę w polewie czekoladowej. Delikatnie przekładaj polane kuleczki na foremkę wyłożoną nieprzywierającym papierem pergaminowym.
Jeśli masz ochotę, to możesz posypać kuleczki chilli, rozgniecionymi ziarnami kakao, wiórkami kokosa lub goji jagódkami. Przełóż do lodówki aż czekolada zgęstnieje.