Ciasteczka orzechowe

ciasteczka.jpgRozkoszuj sie tymi czekoladkami ze świadomością, ze Majowie byliby z Ciebie dumni! Tutaj nie ma miejsca na wyrzuty sumienia. To najlepsza czekolada jaka istnieje i Ty o tym dobrze wiesz!
2 i ½ szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 
2 łyżeczki mąki lnianej
400 g RAW orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka syropu z agawy lub RAW miodu
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z bio pomarańczy
skórka z 1 bio pomarańczy

Wlej syrop z agawy do słoika, posyp cynamonem i goździkami. Zamknij słoik i odstaw na 24 godziny.

Podziel orzechy włoskie na pół. Połowę orzechów przełóż do robota kuchennego i zmiksuj na małe kawałeczki. Przesyp do oddzielnego naczynia i odłóż na bok. Następnie przełóż drugą połowę do robota i zmiksuj szybko na większe kawałki. Przesyp do oddzielnego naczynia i odłóż na bok.

Zmieszaj razem drobno zmielone orzechy włoskie, mąkę lnianą, cynamon, goździki i gałkę muszkatałową. Wymieszaj suche składniki razem dokładnie. W osobnym naczyniu wymieszaj razem sok z pomarańczy, syrop z agawy i wsyp skórkę pomarańczową i przelej do suchej mieszanki. Następnie wymieszaj używając drewnianą łyżkę. Odstaw na 10 minut. Następnie wybieraj masę małą łyżkeczką i formuj w rękach ciasteczka. Pokryj większymi kawałeczkami orzechów.

Szufladki dehydratora wyłóż papierem pergaminowym i nastaw dehydrator na 42 stopni C. Susz około 10 godzin. Po wyjęciu z dehydratora polej je przyprawionym cynamonem i gwoździkiem syropem z agawy. Przechowuj w zamkniętym i suchym szklanym lub drewnianym pojemniku.