Ciasto czekoladowe

ciasto_czekoladowe.jpgCiasto
2-3 szklanki RAW mąki migdałowej
5-8 łyżeczek RAW kakao w proszku lub sproszkowanych RAW ziaren kakao
szczypta cynamonu
szczypta soli
6-8 RAW daktyli, namoczone w źródlanej wodzie przez 10 godzin, odpestkowane, odsączone, następnie zmiażdżone na puree

Krem
3 szklanki RAW orzechów nerkowca, namoczonych w źródlanej wodzie przez 10 godzin (lub około 3 szklanki RAW mąki migdałowej)
Świeży miąższ z 2 tajskich kokosów lub suszone RAW wiórki kokosowe
1-2 szklanki RAW kakao w proszku
8-12 daktyli RAW daktyli, namoczone w źródlanej wodzie przez 10 godzin, odpestkowane, odsączone, następnie zmiażdżone na puree
około 5 łyżek zimnotłoczonego masła kokosowego lub rozpuszczonego RAW masla kakaowego
starta laska wanilii
2 dojrzałe bio banany
3 łyżki syropu z agawe lub yakonu/ RAW niepasteryzowany miód
Opcjonalnie:
2 bio banany
RAW wiórki kokosowe

Ciasto
Wsyp mąkę migdałową, kakao w proszku, cynamon, sól i puree z daktyli do miski. Wyrób ciasto rękoma i przełóż do okrągłej foremki. Przełóż do lodówki

Krem
Sproszkuj orzechy nerkowca lub użyj mąkę migdałową. Miąższ kokosów zmiksuj bez dodatku wody. Zmiksuj banany. Zmieszaj wszystko w robocie kuchennym lub blenderze, aż masa uzyska gładką konsystencję. Dolej agawe, yakon lub miód niepasteryzowany.
Jeśli krem jest zbyt wodnisty, dodaj więcej sproszkowanych orzechów nerkowca, kakao w proszku lub mąki migdałowej. Jeśli zbyt sztywne, dodaj puree z bananów.
Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki i posmaruj gotowym kremem. Włóż do lodówki na kilka godzin, żeby ciasto zesztywniało. Przed serwowaniem przyozdób pokrojonymi w plasterki bananami i posyp wiórkami kokosa.