Pierniczki skandynawskie pepparkarkor

IMG_0682_1a.jpg

1 szklanka zmielonych migdałów (pozostałości po mleku migdałowym) 

½ szklanki wiórków kokosowych
2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę 
½ szklanki daktyli, bez pestek, namoczonych
1 łyżeczki przypraw korzennych

szczypta stewii

szczypta soli himalajskiej lub celtyckiej

Zmiksuj jabłka wraz z namoczonymi migdałami - by otrzymać pastę. Połącz dokładnie wszystkie składniki wraz z pastą jabłkowo-daktylową w misce. Przełóż miksturę do dehydratora (użyj pergaminu) i rozłóż równomiernie nożem do kremu, tak aby masa miała ok. 1/2 cm grubości. 

 

Użyj foremek i wytnij kształty w cieście. Susz w temperaturze 42-45 stopni Celsjusza przez 8 godzin, następnie przełóż ciasteczka na drugą stronę i susz przez kolejne 8 godzin. 

Kto powiedział, że pierniki trzeba piec?