Chałwa czekoladowo-sezamowa

halvah010.jpg

1 szklanka białych lub czarnych RAW ziaren sezamu

1 szklanka całych ziaren kakao

3 łyżki stołowe niepasteryzowanego miodu

3 łyżki stołowe RAW syropu z agawy

Pokruszone na drobno RAW orzechy włoskie

Zmiksuj na drobny proszek (możesz użyć młynek do kawy w tym celu) ziarna sezamu. Wsyp uzyskany proszek do robota kuchennego, dodaj miód i zmiksuj aż całość zlepi się w kulkę. Przełóż uzyskaną masę do miseczki. Zmiksuj ziarna kakaowca na drobny proszek i w robocie kuchennym połącz z syropem z agawe. Połącz masę sezamową z masą kakaową w robocie kuchennym lub blenderze. Na dno małych foremek wysyp pokruszone orzechy włoskie, zalej je uzyskaną masą kakaowo-sezamową. Wstaw do zamrażalnika i wyjmij zanim całkowicie zamarzną. Następnie przełóż do lodówki.