RAW mleko migdałowe

mleko_migdalowe.jpgMleko migdałowe czy orzechowe jest podstawą w RAW diecie. Posiada  delikatnie orzechowy smak, ale teksturą przypomina mleko zwierzęce. Nadaje się znakomicie jako baza rożnych koktajli, lodów, smakuje super z muesli i granolą. Jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wedle uznania można je pić w temperaturze pokojowej, schłodzone lub lekko podgrzane, tak żeby nie przekroczyło 42 stopni Celsjusza.
1 szklanka surowych migdałów hiszpańskich (lub orzechów nerkowca, brazylijskich, włoskich czy laskowych)
2 szklanki wody
6 albo więcej RAW daktyli, odpestkowanych, syrop z yakonu lub syrop z agawy

Wlej wodę do blendera. Wsyp orzechy i migdały, wymieszaj na wysokich obrotach. Zmieszany płyn przefiltruj przez nylonowa torebkę. Przecedzone mleczko wypij w ulubionym kubku.
Resztki orzechów, które zostają po odcedzeniu można użyć robiąc ciasteczka, kulki orzechowe, batoniki lub krakersy w dehydratorze.