RAW muesli

musli.jpgmuesli
2 szklanki nieprażonej kaszy gryczanej
1 szklanka RAW, nieprażonych migdałów hiszpańskich (UWAGA: wszystkie migdały pochodzące z Kalifornii podlegają pasteryzacji! Warto zatem kupować migdały hiszpańskie)
½ szklanki nieprażonych ziaren słonecznika
1 średnie jabłko bez środka
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta cynamonu
½ łyżeczki soli himalajskiej
1/4 szklanki RAW  syropu z agawy
starta laseczka wanilii
Źródlana woda

krem kokosowy
¼ szklanka RAW orzechów nerkowca, namoczonych w źródlanej wodzie przez minimum 2 godziny
2 łyżeczki RAW wiórków kokosowych
2 RAW daktyle
starta laseczka wanili
szczypta przyprawy piernikowej
1 szklanka wody źródlanej

muesli
Idealnie będzie jeśli wykiełkujesz kaszę gryczaną. Jest to dość czasochłonne, ale doda ekstra energii życiowej ziarenkom. Aby ziarna mogły zakiełkować muszą być oczywiście surowe i nieprażone.
Migdały i ziarna słonecznika wsyp do dwóch osobnych słoików, zalewając je wodą źródlaną. Przykryj je nakrętką i odstaw z dala od promieni słonecznych na 8 godzin. Jeśli nie kiełkowałeś ziaren gryki, to również przesyp je do słoika, zalej wodą i odstaw zamknięty słoik na 8 godzin.
Odcedź wodę z namoczonych ziaren kaszy gryczanej przez torbę nylonową. Następnie powtórz ten sam zabieg z ziarnami słonecznika i migdałami.
Przełóż odsączone migdały i ziarna słonecznika do robota kuchennego i dodaj przyprawę piernikową, cynamon, wanilię i sól himalajską. Zmieszaj razem szybko aż się połączą w duże grudki. Przełóż otrzymane grudki do miski i dodaj odsączone ziarna kaszy gryczanej. Obierz ze skóry jabłka, potnij jabłka w małe kawałki. Włóż do robota kuchennego i zmiksuj na mus jabłkowy. Dodaj do miski z muesli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ¼ szklanki syropu z agawe, wymieszaj dokładnie.
RAW muesli można zjeść świeże tak jak jest dolewając mleko migdałowe. Smakuje wyśmienicie.
Aby muesli utrzymało świeżość na dłużej wystarczy je wysuszyć w niskiej temperaturze. Wyłóż szufladkę dehydratora papierem pergaminowym. Nastaw dehydrator na 42 stopnie Celsjusza, wysyp muesli i susz aż muesli będzie suche i chrupiące.

krem kokosowy
Składniki potrzebne do zrobienia kremu kokosowego przełóż do robota kuchennego i zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Polej RAW muesli.