Rurki bananowo - lniane

rurki_bananowe.jpgSzybki i prosty przepis na słodkie małe co nieco… Przekąska nie dość, że pyszna, to w dodatku bogata w witaminy z grupy B: B1, B3, B5, B6 i wapń, potas, żelazo, magnez, mangan, fosfor, cynk I selenium….
Mniam, mniam…

30-40 g RAW mąki lnianej lub całych ziaren RAW siemienia lnianego
100 g suszonych RAW śliwek/fig/wiśni lub moreli namoczonych wcześniej w wodzie i odsączonych
łyżka stołowa RAW wiórków kokosowych
łyżka RAW kakao w proszku
1 dojrzały bio  banan
szczypta gałki muszkatołowej
½ szklanki malin do dekoracji (mogą być użyte jagody, borówki etc.)

Zmiksuj suszone owoce w robocie kuchennym, tak aby uzyskać drobne kawałeczki. Przesyp do naczynia i dodaj mąkę lnianą lub ziarna siemienia lnianego, wiórki kokosowe, kakao i gałkę muszkatołową. Wymieszaj ręcznie. Następnie rozprowadź utrzymaną masę na pergaminie, tak aby uzyskać placek o grubości 1 cm, szerokości 7 cm i długości 10 cm. Przetnij banana wzdłuż na pół. Obie połówki przetnij wzdłuż na 4 plastry. Włóż kawałek banana i zawiń go plackiem lnianym. Przyciśnij równomiernie, żeby uformować rurkę. Zawiń w taki sam sposób kolejne kawałki bananów. Uzyskane rolki można pokroić na 2 lub 3 kawałki.