Sernik z polewą dyniową

6a00d8341cedee53ef0105359532e1970b-800wi.jpgCiasto

1 ½ szklanki RAW orzechów włoskich lub gotowej RAW mąki z orzecha włoskiego

1/3 szklanki RAW rodzynków

¼ łyżki cynamonu

Zmieszaj składniki w robocie kuchennym aż skleją się w jedną masę. Wyłóż masę równomiernie na dnie okrągłej foremki do ciasta lub patelni.

Wypełnienie

1/2 szklanki miękkich RAW daktyli, bez pestek

1/2 szklanki RAW syropu z agawy

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z ekologicznej cytryny

2 szklanki RAW orzechów nerkowca, namoczonych przez 2 godziny, odsączonych z wody

½ szklanki wcześniej namoczonych RAW wiórków kokosowych zmiksowanych z wodą kokosową w robocie kuchennym

½ szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego

 

Zmiksuj daktyle, syrop z agawy i sok z cytryny w robocie kuchennym na gładką konsystencję. Dodaj orzechy nerkowca i uzyskaną masę z wiórków kokosowych z wodą kokosową i zmiksuj na kremistą konsystencję. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj z resztą masy w robocie. Polej na pierwszą warstwę w foremce

Polewa dyniowa

¾ szklanki pokrojonej w drobne kawałki dyni

¼ szklanki obranej i drobno pokrojonej marchewki

6 łyżek stołowych źródlanej wody

2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z bio cytryny

¼ szklanki namoczonych RAW daktyli

1 łyżka RAW syropu z agawy

Zmiksuj dynię, marchew w robocie kuchennym razem z wodą i sokiem z cytryny. Dodaj daktyle i syrop z agawy i zmiksuj na gładką konsystencję. Polewę rozmieść równomiernie na wypełnieniu. Przełóż ciasto do lodówki, aby zesztywniało. Przechowuj w lodówce.