Spektakularne ciasto nie tylko od święta

Ciasto

1 szklanka migdałów hiszpańskich

1 szklanka orzechów pecan

1 szklanka wiórków kokosowych

3 daktyle bez pestek

1 łyżka stołowa oleju kokosowego

szczypta soli himalajskiej lub celtyckiej

Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym. Uformować kulę i przycisnąć rękoma tworząc owalny spód do ciasta.

Nadzienie

3 szklanki truskawek

3-5 dojrzałych bananów

3 łyżki stołowe syropu z agawy

1 łyżka stołowa  oleju kokosowego

Można zagęścić mąką migdałową. 

Zmiksować na krem. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki aż całość zesztywnieje. 

Mus żurawinowy lub wiśniowy

1 szklanki żurawiny lub wiśni (mogą być suszone, wcześniej namoczone)

3 łyżki stołowe syropu z agawy

Zmiksować na gładki mus. 

Przykryć musem nadzienie ciasta. Przyozodobić żurawiną, kwiatami i orzeszkami pinii. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 

Warto schłodzić przed pokrojeniem.