Zainspirowane Azją, pikantne spring rolki

sajgonki.jpgTen egzotyczny przepis wymaga egzotycznych składników. Młody zielony kokos tajski i sos tamaryndowy  mogą być dostępne w azjatyckim markecie a grzybki shitake i  dynia piżmowa w dobrze zaopatrzonych delikatesach.

zawijasy
2 szklanki mąki lnianej
2 szklanki dyni piżmowej
1 szklanka posiekanego miąższu ze świeżego kokosa tajskiego
świeżo wyciśnięty sok z połówki bio cytryny
4 szklanki wody
¼ szklanki niepasteryzowanego miodu lub syropu agawe
Szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
1 łyżeczka zmielonego kminku
2 małe cebulki drobno pokrojone

nadzienie
1 szklanka bio marchewek, obranych i pokrojonych w wąskie paski
¼ szklanki młodych cebulek, pokrojonych w talarki
1 szklanka kapusty pekińskiej, podartej na drobne kawałki
1 ½ szklanki suszonych grzybków shitake, namoczonych w wodzie przez godzinę i suszonych w dehydratorze w temperaturze poniżej 42 stopni C około 2 godziny
½ łyżeczki soli himalajskiej
szczypta czarnego, zielonego lub ziołowego pieprzu
¼ szklanki zimnotłoczonego oleju lnianego
 
tofu
1 szklanka RAW orzechów nerkowców, moczonych w wodzie przez kilka godzin
½ szklanki miąższu ze świeżego kokosa tajskiego
¼ szklanki wody
szczypta soli himalajskiej
¼ łyżeczki chilli w proszku  
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
¼ szklanki świeżej natki pietruszki

sos chilli
¼ łyżeczki chilli w proszku  
2 szklanki RAW orzechów nerkowców, moczonych w wodzie przez kilka godzin
szczypta soli himalajskiej
¼ szklanki sosu tamari
¼ szklanki wody
1 łyżka stołowa wody
słodki sos tamaryndowy

zawijasy
Zmiksuj w blenderze, na wysokich obrotach, wszystkie składniki za wyjątkiem cebuli, aż osiągniesz kremistą konsystencję. Przelej do miski i wsyp drobno posiekaną cebulkę, całość wymieszaj. Szufladki dehydratora wyłóż  papierem pergaminowym. Powoli wylej część wymieszanej masy na pergamin  i uformuj koła o średnicy około 20 cm. Susz 5-6 godzin w temperaturze poniżej 42 stopni C aż zawijasy będą suche, ale wciąż elastyczne.

nadzienie
Połącz wszystkie składniki razem. Możesz lekko zmiksować.

tofu
Wyłóż dno i  krawędzie malej patelni lub kwadratowej foremki folią kuchenną. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki, poza pietruszką. Zmiksowany płyn przelej do naczynia, dosyp posiekaną pietruszkę i  zamieszaj. Całość przelej do wyłożonej folia patelni (masa powinna mieć wysokość około 4 cm). Następnie przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny, aż stwardnieje. Po upływie 2 godzin ściągnij folię i delikatnie przełóż tofu na deskę do krojenia. Potnij tofu na 5 centymetrowe kwadraciki nożem do smarowania masła.

sos chilli
Zmieszaj wszystkie składniki w blenderze na wysokich obrotach aż osiągną kremistą konsystencję.
Na dużym płaskim talerzu rozłóż zawijasa, na środku wyłóż nadzienie i  rozmieść równomiernie na całej powierzchni zawijasa. Dołóż kawałki tofu. Zawiń szczelnie. Polej sosem chilli i udekoruj liśćmi pietruszki.