Zupka ogórkowo-koperkowa

zupa_ogorkowa.jpgBardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Można posypać czosnkową cebulką, kawałkami dojrzałego awokado i dodać rozgrzewające przyprawy

1 średniej wielkości eko czerwona lub żółta papryka, odpestkowana i pokrojona w kostkę
1 średniej wielkości eko ogórek, pokrojony w kostkę
1 mała eko cukinia, pokrojona w kostkę
2 eko cebulki, pokrojone w drobną kostkę
1 ząbek eko czosnku
1 garść świeżych liści szpinaku
4 średniej wielkości eko pomidory
1 szklanka wody
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z bio cytryny
1 łyżka stołowa obłuszczonych ziaren konopii
1 łyżka stołowa zimnotłoczonego oleju z pestek dyni
1 łyżeczka zimnotłoczonego oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
rozgrzewające przyprawy: imbir, kminek,  curry, pieprz cayenne, czosnek

Do udekorowania: połowa awokado pokrojona w drobne kosteczki, ćwiartka cebuli czosnkowe pokrojonej drobno, drobno posiekany pomidor, pestki dyni.

Wszystkie składniki (poza tymi do udekorowania zupy) włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Udekorować wedle uznania.