Dlaczego RAW Dieta

dieta1.jpgRaw dieta to fachowe określenia odnoszące się do prostej w gruncie rzeczy sprawy, jaką jest spożywanie surowego pokarmu. To najstarszy z istniejących sposób jedzenia na naszej planecie. Dlaczego tak jest? Odpowiedzmy sobie na pytanie – czy może być coś prostszego i bardziej naturalnego, niż świeża, zdrowa żywność? Taka, jak na przykład świeże i nieprzetworzone owoce i warzywa, wodorosty, orzechy, nasiona oraz dziko rosnące rośliny o bardzo wysokim potencjale energetycznym? Odpowiedź nasuwa się sama.

Pójdźmy dalej – czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, co dzieje się z Twoją żywnością, która znajduje się w piekarniku, garnku bądź też na patelni? W czasie gotowania na parze żywność osiąga temperaturą minimum 100°C, podczas pieczenia – maksymalnie 200°C, natomiast smażone jedzenie dochodzi do nawet – uwaga! - 350 stopni Celsjusza!
Naprawdę trzeba być bardzo naiwnym aby sądzić, że tak wysoka obróbka cieplna produktu nie ma wpływu na jakość żywności...

Podczas podgrzewania żywności w temperaturze powyżej 42°C dochodzi między innymi do utraty enzymów oraz zniszczenia – bezpowrotnego! - substancji odżywczych. W zależności od sposobu gotowania oraz od temperatury w żywności ginie od 30 do nawet 97% witamin, co gorsza jednak, maleje również przyswajalność minerałów. Dlaczego tak się dzieje? Obróbka termiczna zmienia bowiem strukturę cząsteczkowa pożywienia, przez co tworzą się nowe związki chemiczne. Te zaś bardzo często są nierozpoznawalne dla naszego organizmu. Gotowy pokarm zawiera tym samym bardzo niewielką ilość tlenu – a co za tym idzie, także i życia.

W wyniku utraconych enzymów w pożywieniu, które są bardzo wartościowe, organizm człowieka zmuszony jest uruchomić własne rezerwy enzymatyczne, aby umożliwić strawienie posiłku. Jeśliby enzymy te nie zostały naruszone, byłyby później zużyte na obronę organizmu przez wszelkimi chorobami oraz wzmacniałyby regenerację komórek. Tak przepadają na dobre – raz zużyte enzymy bowiem już nigdy się nie odradzają! Tym samym działamy na własną niekorzyść – podkradając owe enzymy naszemu organizmowi przyspieszamy równocześnie własny proces starzenia się!

Spośród wszystkich organizmów żywych, które istnieją na ziemi, tylko człowiek podgrzewa swój pokarm – i tylko człowiek cierpi przy tym na takie choroby i dolegliwości, otyłość, raka, artretyzm, depresję, cukrzycę, miażdżycę i inne choroby chroniczne. Co interesujące, na dokładnie te same choroby cierpią również... udomowione i hodowlane zwierzęta, które są karmione gotowanym przez ludzi jedzeniem...

Jeżeli zatem chcesz być zdrowy, a przy tym cieszyć się energią i witalnością, powinieneś jeść tylko taką żywność, która posiada wysoką wartość energetyczną. W praktyce jest to surowa żywność, która posiada wszelkie niezbędne dla zdrowia aktywne enzymy, zapewniające siłę życiową i ładunek elektryczny. Zupełnie inaczej, niż niepełnowartościowa, gotowana żywność, która nie tylko nie daje energii, ale ją zabiera.

Na czym więc polega sekret żywności termicznie nieprzetworzonej? Odpowiedź jest prosta i zaskakująca – na jej prostocie!

Już spieszymy z wyjaśnieniem – spożywając żywność niegotowaną, nieprzetworzoną oraz nie posiadającą żadnych domieszek, dostarczasz swojemu ciału niezbędne witaminy, minerały, enzymy, probiotyki oraz składniki odżywcze.

Od razu uspokajamy – spokojnie, oczywiście nie musisz od razu zaczynać z najwyższego pułapu i z dnia na dzień przestać nagle jeść gotowaną żywność i rygorystycznie, w pełni przestrzegać zasad diety RAW. Możesz to robić stopniowo, dzięki czemu wreszcie zaczniesz uzyskiwać naprawdę niesamowite efekty. Prawdą jest bowiem, że bardzo wielu ludzi uczyniło z tego sposób na swoje życie i spożywają tylko surową żywność.

dieta.jpgWażną zasadą jest to, aby nie rezygnować od razu z jedzenia, którego w praktyce nie możesz wykluczyć ze swojej diety. Prawdopodobnie nie jesteś jeszcze w pełni gotowy na to, aby poczynić pewne kroki – spokojnie, możliwe, że i na to przyjdzie w końcu czas. Ważne natomiast jest to, aby konsekwentnie wprowadzać do swojej diety produkty rozumiane jako żywność ekologiczna – świeże, ekologiczne produkty czy świeżo wyciskane soki. Obserwuj wówczas zmiany, jakie będą zachodzić w Twoim ciele i sprawdź, jak taki sposób odżywiania wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie!

Dieta RAW – wbrew pozorom – nie musi także wcale oznaczać jedzenia wyłącznie liści sałaty czy jabłek. Wyobraź sobie bowiem, że nadal możesz delektować się smakiem kremistych lodów, ciastek czekolad czy krakersów – bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia!

Ba! - wyobraź sobie też, że możesz cieszyć się praktycznie nieograniczoną energią która pozwoli ci na przykład przetańczyć całą noc! Zobacz, jak Twoja cera promienieje, a Ty czujesz się lekko – Twoje ciało jest całkowicie wolne od jakichkolwiek chorób, a Ty budzisz się i zasypiasz szczęśliwy i wypoczęty!

Daj więc sobie szansę – nic bowiem nie liczy się tak bardzo i nie jest tak ważne, jak Twoje zdrowie i samopoczucie!
Jeżeli przeczuwasz podświadomie, że odkryłeś coś, co pomoże Ci odmienić Twoje życie, bardzo się z tego powodu cieszymy. RAWFOODS jest tutaj właśnie po to, aby pomóc Ci w Twojej przygodzie z dietą RAW – zobaczysz, będziesz czuł się lepiej, niż kiedykolwiek!