Arabica a robusta – czym różnią się najpopularniejsze gatunki kaw?

Kawa arabica czy robusta?

Gdy stajemy w sklepie z kawą, często rozglądamy się po nim nieco zdezorientowani z powodu ogromnej możliwości wyboru. Najczęściej występujące gatunki kawy to robusta i arabica. Odmiany te dobrze się uzupełniają i występują zwykle zmieszane – choć w różnych proporcjach. Warto poznać ich właściwości. 

Z artykułu dowiesz się:

  • Czym charakteryzuje się robusta?
  • Jakie są cechy kawy arabica?
  • Jak wybrać najlepszą kawę? 

Robusta – co to za gatunek?

Robusta – inaczej kawa kongijska – to tańsza odmiana, łatwa w uprawie. Pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej, ale jej plantacje obecne są także w innych ciepłych rejonach świata. Roślina ta wzrasta stosunkowo szybko, wcześnie owocuje, a co więcej, jest odporna na choroby i szkodniki. Dobrze reaguje też na cieplejszy klimat, dlatego można ją uprawiać na znacznie niżej położnych terenach niż arabicę. A warto podkreślić, że im wyżej znajdują się plantacje danej odmiany kawy, tym uważa się ją za szlachetniejszą. Kawa robusta zawiera więcej kofeiny niż arabska. Ma wyrazisty, bardziej gorzki smak, za to mniej intensywny aromat. Jej ziarna są małe, mają okrągły przekrój i proste rowki.

Kawa arabica – najlepsza kawa?

Arabicę uważa się za najszlachetniejszą z odmian kaw. Jest ona bardzo wymagająca w uprawie – zdrowo wzrasta jedynie w wyższych partiach gór, najlepiej na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. Uprawa arabiki wymaga też niskiej temperatury – między 15° a 25°C – oraz bardzo żyznej gleby. Roślina ta wolno się rozwija i jest podatna na choroby, toteż plantatorzy muszą jej zapewniać wysoką ochronę. Uważa się, że to właśnie arabica odpowiada za bogaty bukiet zapachowy kawy. Jest ona też pozbawiona cierpkiej goryczki, charakterystycznej dla robusty. Jej smak wydaje się raczej łagodny, a czasem wręcz lekko słodkawy. Arabica zawiera około połowy mniej kofeiny niż robusta. Jej ziarna są podłużne, a rowek ma nieregularny kształt. 

Co wybrać w sklepie z kawą?

Odmianę arabica uprawia się na znacznie większą skalę niż robustę – dominuje na ok. 70% plantacji tej rośliny na świecie. Mimo to jest ona znacznie droższa – na co wpływają trudność i kosztowność jej uprawy. Dlatego zazwyczaj w sklepie z kawą nie spotkamy się ze 100-procentową arabicą. Zamiast tego producenci stosują różne mieszanki tych dwóch odmian, starając się odkryć smak trafiający w gusta nawet najbardziej wymagających kawoszy. Sprawdź tutaj bogatą ofertę różnych kaw. Odpowiednie zbalansowanie goryczki, za którą odpowiada robusta, ze słodyczą arabiki może dać wiele ciekawych wariantów tego napoju. Dużo zależy też od tego, jaki rodzaj kawy ma być podany. Barista przygotowujący np. espresso sięgnie raczej po mieszankę z większym udziałem bogatej w kofeinę robusty. Kawę z wyższą domieszką arabiki zaserwuje natomiast wówczas, gdy będzie chciał podać aromatyczny i relaksujący napój. Różne mogą być też metody przygotowania tego napoju – techniki parzenia najlepszej kawy mielonej są często skrywane w sekrecie przez mistrzów z tej dziedziny.

Obie odmiany kawy mają swoich zwolenników. Aby zdecydować, która najlepiej trafia w nasze podniebienie, najlepiej jest zastosować metodę prób i błędów. Jeśli wiesz, czego oczekiwać po konkretnych odmianach, łatwiej będzie Ci wybrać kawę na miarę swoich gustów i oczekiwań.