Candy bary to trend, który dodarł do polski prosto ze Stanów Zjednoczonych. Jest to alternatywa dla tradycyjnego myśliwskiego stołu podawanego na weselach. Czasem wraz ze stołem myśliwskim króluje bufet słodki. Może służyć jako dodatkowo stół na słodycze. Z uwagi na okrągły układ stołów candy bar jest jedynym słodkim miejscem na przyjęciach.
Jakimi słodkościami udekorować candy bar?
Nieodłącznym elementem słodkiego stołu mogą okazać się lizaki wykonane ze słodkich mas cukrowych. Ta mała słodycz spełnia dwa założenia: świetnie wygląda i jest słodkie. Lizaki w różnych kształtach będą ciekawie się prezentować na słodkich kącikach. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ich wygląd i formę.
Proste słodkości w papierkach ze sklepu będą szpecić całą dekoracje. Jeśli kupować lizaki to najlepiej wyspecjalizowanych sklepach z własną produkcją. Tego typu słodkości przepięknie wyglądają. Ich smak zasadniczo odbiega jakością od produktów ze sklepu. Słodycze ze specjalnych sklepów są przepięknie pakowane. Możesz je nabyć w przeźroczystym celofanie. Jak powszechnie wiadomo produkty zawinięte w sztywną folię pięknie się prezentują. Ten rodzaj opakowania zabezpieczy słodycze przez temperaturą.
Poza lizakami na słodkie stoły mogą trafić drobne przystawki. Z dostępnych rodzajów słodkości warte uwagi są babeczki. Ich mała i dekoracyjna forma będzie pięknie się prezentowała na słodkim stole. W skład kompozycji w stylu Candy mogą trafić cukierki, pianki, a nawet pralinki. Dla większych łasuchów szczególnie polecamy wystawić kilka rodzajów ciast. Mogą być to serniczki i różnego rodzaju przekładańce.
Jak eksponować słodkości pod Candy bar?
W przypadku tworzenia słodkiego stołu koniecznie trzeba się wyposażyć w różnego rodzaju zastawę do serwowania. Do najbardziej popularnych serwisów możemy zaliczyć patery. Element, który odnajdziemy w każdym domu może być przydatny do serwowania słodkich babeczek czy ciast.
Uwielbiane przez dzieci lizaki znajdą swoje miejsce na dziurkowanych podstawkach. Można je zakupić za kilka złotych na chińskich stronach. Są to najczęściej wykonane z przeźroczystego akrylu podwójne podstawki. Dla zaoszczędzania kilku złotych możesz wykorzystać deskę do serwowania koreczków. Komplet kolorowych lizaków zawiniętych w celofan może trafić do ozdobnego pojemnika do o stożkowym kształcie np. wykonanego ze szkła.
Drobne cukierki lub twarde praliny mogą być serwowane w szklanych pojemnikach z zamknięciem. W celu higienicznego spożywa obok cukierków powinna znaleźć się łopatka i malutkie salaterki.