Ostatnio makarony bez glutenu cieszą się coraz większą popularnością. Nie ma w tym jednak niczego dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak duży odsetek osób nie toleruje tego składnika i cierpi z tego powodu na różnorodne dolegliwości. Czym jest gluten i w jaki sposób wpływa on na organizm? Jakie rodzaje makaronów bezglutenowych możemy wyróżnić? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.
Czym jest gluten i w jaki sposób wpływa on na organizm?
Część osób być może zastanawia się, czym tak właściwie jest gluten. Otóż z chemicznego punktu widzenia jest to mieszania białek roślinnych, która to występuje w różnorodnych produktach. Najczęściej możemy go znaleźć w najpopularniejszych zbożach, jak chociażby w jęczmieniu, w życie lub w pszenicy. Kiedy mąka z tych zbóż połączy się z wodą, wówczas wytwarzana jest klejąca się konsystencja, w konsekwencji przygotowywane ciasto jest elastyczne, puszyste, jednocześnie pyszne i aromatyczne. W zdecydowanej większości przypadków gluten jest dobrze tolerowany. Jednakże niektórzy mają z tym znacznie większy problem. O ile produkty z glutenem są bogate w błonnik pokarmowy, to jednak w niektórych przypadkach skutki uboczne mogą być znacznie poważniejsze. Osoby z celiakią, czyli chorobą o podłożu genetycznym, powinny na stałe wprowadzić dietę bezglutenową. W przeciwnym wypadku muszą liczyć się z przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, których z pewnością warto unikać. Makaron bez glutenu to także świetne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy są uczuleni na gluten lub cierpią na niecelikalną nietolerancję glutenu.
Jakie rodzaje makaronów bezglutenowych możemy wyróżnić?
Makaron bez glutenu cieszy się dużą popularnością, bowiem wyróżnić można ich kilka rodzajów. Dużą popularnością cieszy się makaron kukurydziany- jest to świetny zamiennik produktów pszennych, ze względu na podobny smak. Ciekawy makaron bez glutenu to także produkt ryżowy. Tego typu produkty można bez większych problemów znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i supermarketach. Ich smak jest dość charakterystyczny, dlatego też mogą być wykorzystywane w różnorodny sposób. Ostatnimi czasy coraz chętniej wybierany jest makaron gryczany. Co prawda jest nieco mniej popularny, jednakże nie zmienia to faktu, że nadal cieszy się dużym uznaniem ze względu na wyróżniający się smak. Warto wspomnieć, że makaron bez glutenu z amarantusem również jest godny uwagi.