Jak zrobić domowe lody białkowe?

lody białkowe

Dla większości z nas lody są takim przysmakiem, bez którego nie możemy się obejść, szczególnie w sezonie letnim. Warto jednak zauważyć, że niektóre z nich mogą być bardzo kaloryczne, co sprawia, że osoby przebywające na diecie i dbające o swoją sylwetkę podchodzą do nich z ogromnym dystansem. Jednocześnie lody wcale nie muszą przyczynić się do tego, że nasz zdrowy sposób odżywiania zostanie wystawiony na wyjątkowo ciężką próbę. Warto więc zapoznać się z fit przepisem na domowe lody białkowe!

Domowe lody białkowe – czy rzeczywiście są fit?

Lody znane są z tego, że przygotowuje się je z dość tłustej śmietanki, a także serwuje się je w towarzystwie kalorycznych dodatków. W takim wydaniu, możemy być pewni, że nasz dzienny limit kalorii zostanie przekroczony. Jednocześnie w sieci aż roi się od przepisów, które mogą nam pomóc przygotować zdrowe lody białkowe, domowej roboty. Czy jednak faktycznie będą one „fit”? Okazuje się, że jak najbardziej! W domowych lodach białkowych nie powinniśmy znaleźć pokaźnej ilości zbędnych kalorii, jednak zależy to tylko i wyłącznie od nas oraz od produktów, jakie zdecydujemy się zastosować. O ile tylko uda się nam kurczowo trzymać przepisu i nie zdecydujemy się na odstępstwa, wówczas możemy być pewni, że takie lody nie zrujnują naszej sylwetki!

Przepis na lody białkowe domowej roboty

Lody białkowe domowej roboty są proste w przygotowaniu, a jednocześnie są one wyjątkowo zdrowe. Nie znajdziemy w nich szeregu pustych kalorii, a także zbędnych cukrów. Wystarczy wybrać się na zakupy, a następnie poświęcić chwilę na ich przygotowanie, by cieszyć się pełnią smaku. Wobec tego, w jaki sposób można takie domowe, białkowe lody zrobić?

Co będzie nam potrzebne do wykonania domowych lodów białkowych?

Na samym początku warto przygotować sobie listę składników, które będą nam potrzebne do wykonania lodów. Koniecznie musimy kupić:

  • odżywkę białkową w dowolnym smaku;
  • masło orzechowe;
  • mleko – najlepiej 0% tłuszczu;
  • jogurt naturalny.

Oczywiście opcjonalnie możemy dodać do naszych lodów także i dodatki. Świetnie sprawdzą się mrożone owoce jak np. mango czy truskawki, a nawet i gorzka czekolada. W tym momencie wybór należy już tylko i wyłącznie do nas!

Jak przygotować domowe lody białkowe?

Przygotowanie domowych lodów białkowych nie jest zbyt wymagające. W pierwszej kolejności do miski wlewamy beztłuszczowe mleko, jogurt oraz masło orzechowe – 1 – 2 łyżeczkiCałość mieszamy – najlepiej przy pomocy blendera – do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy 1 – 2 miarki wspomnianej już odżywki białkowej i ponownie całość mieszamy. W tym momencie konsystencja powinna być dość gęsta i puszysta. Kolejnym krokiem – opcjonalnym – jest dodanie czekolady lub owoców, jeśli się na nie zdecydowaliśmy. W tym momencie możemy włożyć przygotowaną masę do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozdrabniamy domowe lody białkowe widelcem, a następnie ponownie wkładamy do zamrażarki na około 1 – 2 godziny. Nie pozostało nam już nic innego, jak tylko delektować się ich smakiem i niską kalorycznością!