Miód manuka – zastosowanie i właściwości

Miód manuka

Miód manuka ma właściwości, które działają pozytywnie na ludzki organizm. Między innymi wpływa on pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ma działanie antybakteryjne. Jakie inne właściwości ma tego rodzaju miód? Jak go stosować?

Krzewy manuka

Krzew manuka to roślina, którą można spotkać tylko w niektórych regionach świata. Jednak najbardziej powiązana jest z obszarem Nowej Zelandii. Kwitnienie tego krzewu przypada na okres od kwietnia do czerwca. Manuka jest bardzo specyficzna, gdyż ma stożkowy kształt oraz jej średnia wielkość wynosi ok. 4 metrów. Jednak nie tylko to ją wyróżnia. Słynie bowiem również z tego, że jest miododajna. To właśnie z tego krzewu powstaje miód manuka, który jest znany i ceniony na całym świecie.

Właściwości miodu manuka

Produkt ten znany jest ze swoich terapeutycznych i zdrowotnych właściwości. Jest to naturalny miód, który jest pozyskiwany z nektaru kwiatów krzewu manuka. Jest ceniony głównie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ma on również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jest stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak: przeziębienia, kaszel, zapalenie gardła, zapalenie zatok, zapalenie ucha, zapalenie jamy ustnej i dziąseł. 

Miód manuka jest również stosowany w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń i odleżyn. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym pomaga on w gojeniu się ran i zapobiega powstawaniu blizn. Substancja ma także właściwości antyoksydacyjne, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Kolejną zaletą tego miodu jest to, że ma on właściwości higroskopijne. Oznacza to, że poprzez posmarowanie skóry można zapobiec utracie wilgotności oraz zachować naturalny poziom nawilżenia skóry.

Gdzie kupić miód manuka?

Przy wyborze sklepu, z którego chce się zakupić tego typu produkt, warto zwrócić uwagę na to, że:

  • sklep powinien mieć zrównoważone praktyki biznesowe (handel, pszczelarstwo, ekstrakcja oraz butelkowanie miodu),
  • sklep powinien posiadać certyfikat UMF (Unique Manuka Factor),
  • sklep powinien posiadać dużą ilość miodu do wyboru, które nie mają w sobie żadnych dodatków.
  • sklep powinien cieszyć się dobrą opinią.

Szukając sklepu online, który spełnia wszystkie wymienione wymagania, warto zdecydować się na https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-miod-manuka, który posiada bogatą ofertę z różnym stężeniem methylglyoxalu (MGO).

Czym jest MGO?

MGO oznacza methylglyoxal. Odpowiada on za ok. 90% właściwości antybakteryjnych w miodzie. To właśnie przez MGO miód manuka wyróżnia się spośród wszystkich innych rodzajów tego produktu. Badania wykazały, że zawiera on ponad 600 mg/kg MGO. Za to inne miody mają co najwyżej 10 mg/kg. Różnica jest ogromna! 

Jak należy sprawdzać poziom stężenia MGO? Dla przykładu, gdy na opakowaniu znajduje się oznaczenie 400, to oznacza, że w tym miodzie znajduje się minimum 400 mg/kg methylglyoxalu.

Miody manuka a badania naukowe

Skład chemiczny tego miodu przyciągnął uwagę wielu naukowców. Substancja przez to stała się przedmiotem wielu badań naukowych. Potwierdziły one, że używanie miodu manuka pozytywnie wpływa na organizm człowieka poprzez np. lepsze funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zastosowanie 

Na świecie istnieje wiele produktów, w których zastosowany jest manuka miód. Wyróżnić można, np. opatrunki (stosowane do owrzodzeń, ran, odleżyn) oraz maści, kremy, maseczki przeznaczone do pielęgnacji skóry.

Dodatkowo miód ten stosuje się do leczenia dolegliwości, m.in. takich jak: 

  • refluks żołądkowo-przełykowy, 
  • wrzody żołądka, 
  • zespół nadwrażliwego jelita, 
  • zapalenie gardła, błony śluzowej nosa, zatok,
  • trądzik.