Masło orzechowe to produkt, który chyba większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Kiedyś mało popularne, trudno dostępne, dziś bardzo powszechne i popularne, do tego stopnia, że nie zastanawiamy się, czy jest ono zdrowe.
Zdrowe masło orzechowe
Masło orzechowe to prawdziwe, wyrabiane z orzechów ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Na samym wstępie zacznijmy od tego, że orzechy kryją w sobie wiele dobrego, ponieważ zawierają np. jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które to odgrywają kluczową rolę w profilaktyce miażdżycy, a także działają przeciwzakrzepowo. Orzechy są również źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Ponadto wspomagają pracę układu nerwowego, naszą pamięć i poprawiają koncentrację. Ale to nie wszystko, bo orzechy poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a do tego w swoim składzie mają mnóstwo cynku, białka i błonnika. Są też źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo czy wapń, potas, cynk.
Masło domowe
Zdrowe masło orzechowe ta tez takie, które przygotujemy samodzielnie w domu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a jedynym wymaganym sprzętem jest blender. Zmora masła orzechowego kupionego w sklepie jest dodatek dużych ilości oleju, soli lub cukru, co raczej powinniśmy unikać. Samodzielnie zrobione masło orzechowe będzie zdrowe, a my będziemy mieć też pewność, co jemy. Co ciekawe, masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale też z orzechów włoskich, macadamia, laskowych czy nawet migdałów i orzechów nerkowca. Tu tez warto zaznaczyć, że orzechy (a szczególnie te ziemne), mają bardzo dużą tendencję do pleśnienia. Kiedy przygotowujemy masło orzechowe w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, jakie surowce i w jakiej jakości dodajemy do produktu, czyli też mamy kontrolę nad tym, co jemy. Niestety nie zawsze wiemy, w jakim stanie były orzechy, które do produktu dodał producent.
Masło orzechowe gotowe
Zdrowe masło orzechowe może być równie takie, które kupimy w sklepie, jednak tu trzeba zwrócić szczególną uwagę na jego skład.
Przede wszystkim dobre jakościowo masło nie może mieć w składzie tłuszczu palmowego. To największa zbrodnia, jaką popełniają producenci żywności. W zakaz ten wpisuje się zarówno tłuszcz częściowo utwardzony, jak i ten uwodorniony. Taki zły jakościowo tłuszcz przyczynia się m.in. do rozwoju chorób układu krążenia (w tym niebezpiecznej miażdżycy), cukrzycy, otyłości, a także nowotworów. W składzie dobrego masła nie powinno być cukru i soli, a jeśli już są, to w minimalnej ilości. Zdrowe masło orzechowe powinno składać się w 100% z orzechów. Nigdy nie kupuj tych produktów, które mają poniżej 90% orzechów.
Zdrowe masło czekoladowe
Masło czekoladowe to kolejny produkt, który z przyjemnością rozsmarowujemy na chlebie lub naleśnikach. Trudno mu się oprzeć, bo przepadają za nim zarówno dzieci, jak i dorośli. By jednak i ten produkt był zdrowy, podczas zakupu, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego skład. Najważniejszym składnikiem masła czekoladowego jest oczywiście kakao. Kakao to źródło dobroczynnych substancji. Kakao jest bogate w magnez, żelazo i cynk, doskonale wpływa na poprawę koncentracji, a także redukuje stres i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Pewnie dlatego, masło czekoladowe jest tak popularne. Co więcej, zawarte w nim kakao, usprawnia pracę żołądka i jelit, zaś zawarte w nim przeciwutleniacze chronią przed nowotworami i różnego rodzaju wirusami. Kolejnym składnikiem masła czekoladowego są różnie zdrowe i konieczne w naszej diecie orzechy laskowe. To orzechy chronią nas przez zawałem, miażdżycą, a także działają przeciwzapalnie i co ciekawe – nawilżająco.
Domowe, zdrowe masło czekoladowe
By jak najwięcej czerpać ze składu masła czekoladowego, zaleca się jego przygotowanie w zaciszu własnego domu. Sam proces powstawania tego smakołyku jest prosty i wymaga zakupienia podstawowych składników. Pamiętajmy, że podstawa pysznego smaku i dobrych właściwości, jest kupienie prawdziwego kakao, które dodajemy do masy. Prawdziwe, surowe kakao bez problemu dostaniemy w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością. Kakao to ten składnik, który zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6, ale też witaminę C, żelazo, chrom i magnez. Zawarta w kakao serotonina- doskonale poprawia nasze samopoczucie.
Popularne przepisy na masło czekoladowe
W niektórych przepisach do samodzielnego przygotowania masła czekoladowego znajdziemy awokado. Często owoc ten zastępuje bardziej popularne w przepisie banany. Awokado obniża cholesterol, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jednak jego minusem jest to, że jest ono wysokokaloryczne. Na szczęście w jego składzie znajdziemy tylko dobry dla naszego organizmu tłuszcz – kwas oleinowy, który przeciwdziała m.in. nowotworom piersi.
Jakiego masła czekoladowego nie kupować?
Choć przegotowanie domowego masła czekoladowego jest procesem prostym, szybkim i w większości przypadków- bardzo przyjemnym, to wciąż spora część z nas pójdzie do sklepu po gotowy produkt. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że dokładnie sprawdzimy skład oferowanych maseł. Czego unikać w gotowym produkcie? Po pierwsze od razu odłóżmy masło, które w składzie będzie miało sztuczne konserwanty i barwniki oznaczone symbolem E oraz namiastkę kakao- czyli E 476, które dodawane jest do produktu w celu udawania „czekoladowej” wersji.