Mąka migdałowa i jej właściwości – czy warto jej używać?

mąka migdałowa

Mąka migdałowa to obecnie prawdziwy hit wśród wegan i osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Stanowi doskonały zamiennik dla klasycznych rodzajów mąk, które według badań wcale nie są tak zdrowe dla człowieka jak mogłoby się wydawać. Szczególnie niezdrowe są dla ludzi gluten zawarty w mące pszennej. Dlaczego warto zacząć stosować mąkę migdałową i jak ona wpływa na nasze zdrowie?

Zdrowotne korzyści

Mąka migdałowa doskonale wpływa na zdrowie człowieka, ponieważ posiada całe mnóstwo witamin i mikroelementów, które odżywiają organizm i wpływają na jego stan. Ta mąka zawiera całe mnóstwo kwasów tłuszczowych które mają zbawienny wpływ na serce oraz poziom cholesterolu. Mąka migdałowa dzięki swojej zawartości żelaza, wapnia i błonnika jest bardzo dobrym substytutem dla mąk pszennych i doskonale zastępuje klasyczne mąki, co również zostało udowodnione naukowo. Mąka migdałowa ma nie tylko wpływ na nasze zdrowie i poziom tłuszczy, ale również, według badań, jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, uregulować pracę serca, a także wpływać na poziom insuliny w organizmie osoby chorej na cukrzycę, stąd też bardzo dobre korzystne jest przyjmowanie jej regularnie i wykorzystywanie w kuchni jako zamiennik klasycznych mąk, których jakość obecnie można byłoby oceniać i z nią dyskutować. Mąka migdałowa przygotowana w zaciszu własnego domu będzie doskonałym substytutem zwykłych mąk i jednocześnie przyniesie całe mnóstwo korzyści zdrowotnych dla człowieka ją jedzącego.

Jak wykorzystywać mąkę migdałową w kuchni?

Mąka migdałowa, która zostanie przez nas przygotowana samodzielnie w domu może być wykorzystywana przez nas do przygotowania dowolnego posiłku na słodko, jako że mąka migdałowa posiada słodki smak migdałów i aromat jest również słodki,a to z pewnością nie sprawdzi się w przypadku potraw na słono czy z ostrą nutą. Mąkę migdałową można wykorzystywać np. przy pieczeniu ciast, robieniu naleśników czy gofrów, ponieważ smak samej potrawy pozostanie niezmieniony, a jednak będzie ona znacznie zdrowsza i lepsza.

Mąka migdałowa to doskonały substytut dla podobnego rodzaju mąk, jednak należy pamiętać, że to nadal mąka i nie warto jej jeść zbyt często mimo doskonałego wpływu na zdrowie. Kierując się zasadą „nadmiar szkodzi”, warto jeść ją raz na jakiś czas, jednak na stałe zastępując nią inne mąki i wprowadzając ją na stałe do swojej kuchni. Produkcja takiej mąki jest banalnie prosta – wystarczy wsypać odmierzoną ilość migdałów do blendera i włączyć na najwyższych obrotach aż całkowicie się zmieli. Będzie przypominać z wyglądu klasyczną mąkę, jednak jej woń będzie zdradzać skąd tak naprawdę pochodzi. Mąka migdałowa zalecana jest również przez lekarzy i dietetyków dla osób, które borykają się z otyłością i cukrzycą, bowiem jedzenie jej przynajmniej raz w tygodniu doskonale wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, ale również reguluję pracę jelit i nie obciąża układu pokarmowego. Zdecydowanie warto ją jeść i cieszyć się doskonałym zdrowiem bez rezygnowania z ulubionych potraw!