Odchudzanie oraz tematy związane ze zdrowym żywieniem są w obecnych czasach bardzo modne. W zasadzie każdy próbował stosować różnego rodzaju diety i wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki. Ostatnio bardzo dużo mówi się o diecie peleo. Wiąże się ona z ograniczeniem w diecie ilości węglowodanów i zastąpieniem ich białkiem. Czy dieta paleo, może przynieść pożądane dla naszego organizmu skutki?
Dieta paleo – geneza nazwy
Dieta paleo odwołuje się do badań naukowych, dzięki którym, pozwolono odwzorować dietę ludzi pierwotnych. Twórca diety jest zdania, że właśnie taka dieta, jest optymalna dla organizmu człowieka i pozwala na zachowanie zdrowia oraz szczupłej sylwetki.
Człowiek prehistoryczny żywił się tym, co udało mu się upolować, bądź zebrać. Taki styl życia, skutkował tym, iż musiał nieustannie się przemieszczać. Jego organizm zaadaptował się do tego, by czerpać siłę ze spożywanego mięsa i owoców. Dopiero po upływie wielu tysięcy lat, człowiek w znaczący sposób zmienił swój styl życia. Pojawiła się uprawa, co pozwoliło osiąść mu w jednym miejscu. Nadwyżka żywności, która była efektem działalności człowieka oraz jej przetwarzanie, szybko sprawiły, że pojawiły się pierwsze problemy związane z otyłością.
Dieta paleo – zasady
Najważniejszą zasadą stosowaną w diecie paleo, jest znaczące ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, na rzecz zwiększonej ilości białka. Podstawą diety, będzie więc chude mięso. Bardzo dobrym wyborem, będzie w tym przypadku dziczyzna, gdyż zawiera ona około 80% białka i jedynie 20% tłuszczu. Dobrym wyborem będą również inne chude mięsa, które nie zostały przetworzone.
Problem związany z przetwarzaniem żywności, jest w przypadku stosowania diety paleo bardzo ważny. Należy pamiętać o tym, iż mocno przetworzone produkty mięsne, takie jak na przykład parówki czy mielonka, mogą zawierać w swoim składzie nawet 75% tłuszczu i jedynie 25% białka. Sprawia to, że tego rodzaju produkty spożywcze, powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety.
Oczywiście rola tłuszczy jest również ważna w stosowaniu dobrze zbilansowanej diety. Dotyczy to jednak wyłącznie dobrych tłuszczy, pochodzących z takich produktów jak: oliwa, orzechy, awokado, czy ryby.
Oprócz spożywania samego mięsa, w przypadku stosowania diety paleo, należy również zwiększyć ilość przyjmowanych warzyw i owoców. Te produkty również odgrywały bardzo dużą rolę w jadłospisie ludzi prehistorycznych. Zawierają one naturalne antyoksydanty i wspomagają organizm w walce z chorobami serca oraz nowotworami. Dodatkowo są to również produkty ubogie w skrobię oraz normalizują poziom insuliny i glukozy we krwi.
Co można jeść, a czego lepiej unikać?
Istotą diety paleo jest to, by spożywać wszystko co jest naturalne. Przy wyborze mięsa, warto więc sięgać po mięso zwierząt żyjących na wolności, takich jak na przykład dzik, sarna lub jeleń.
W przypadku zwierząt hodowlanych, najczęściej wybieranymi przez ludzi produktami się wieprzowina i drób. Nie jest to jednak najlepszy wybór, jeśli mamy zamiar kierować się zasadami diety paleo. Zdecydowanie lepiej w tym przypadku postawić na cielęcinę, jagnięcinę lub wołowinę.
Ryby
Nasze społeczeństwo spożywa również zdecydowanie zbyt małą ilość ryb. To błąd, bowiem mięso ryb, zawiera dużą ilość zdrowych kwasów Omega-3, które są bardzo korzystne dla organizmu. Warto więc wzbogacić codzienną dietę, o spożycie takich ryb jak łosoś, flądra, halibut, dorsz, tuńczyk i pstrąg.
Jaja
Kolejnym bardzo ważnym i często niedocenianym składnikiem są jajka. Nie dość, że dostarczają naszemu organizmowi dobrych składników odżywczych, są również bardzo wygodnym produktem do stworzenia na przykład szybkiego śniadania. Wystarczy zaledwie parę minut, by stworzyć z nich pożywną jajecznicę lub omlet. Przy wyborze jajek, należy jednak zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie. Najlepiej jeśli będą one pochodziły z chowu ekologicznego. Niestety producenci oferują najróżniejsze typy jajek i nie zawsze możemy otrzymać w pełni wartościowy produkt. W ofercie supermarketów znajdują się bowiem również jaja pochodzące z chowu ściółkowego, bądź klatkowego. Takie kury hodowane są w klatkach, gdzie podaje im się antybiotyki. Naturalnie jakość tego typu produktu, jest zdecydowanie gorsza i należy go unikać.
Tłuszcze
W diecie paleo, ważne są również tłuszcze. Oczywiście muszą być to zdrowe tłuszcze i najlepiej jeśli są one pochodzenia zwierzęcego. Warto również spożywać orzechy, pestki dyni, słonecznik, awokado, a także oliwę z oliwek, olej palmowy i kokosowy.
Owoce i warzywa
Na sam koniec, nie należy zapominać również o owocach i warzywach. Zdrowe warzywa to na przykład cebula, brokuły, kalafior, bób, buraki, szpinak, marchew lub seler. Jeśli chodzi o owoce, należy spożywać sporo jabłek, śliwek, bananów i cytryn. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i pod postacią różnych sałatek. Produkty te są znakomitym źródłem wielu witamin, potrzebnych naszemu organizmowi.
W przypadku diety paleo, oczywiście należy całkowicie zapomnieć o wszelkiego rodzaju fast foodach, chipsach, słodyczach i słonych przekąsach. Należy również ograniczyć spożycie nabiału oraz wykluczeniu zbóż, na przykład pod postacią chleba i bułek.