Smaku grillowanych potraw nie da się porównać z niczym innym. Jednak nie zawsze można rozpalić tego tradycyjnego grilla – nie pozwala na to otoczenie czy pogoda. Jak zatem odtworzyć wyjątkowe smak i aromat grillowanego mięsa lub warzyw, na przykład w kuchni profesjonalnej? Do tego celu można wykorzystać nowoczesne, profesjonalne grille gastronomiczne. W tym tekście przyglądamy się bliżej parametrom i funkcjonalności sprzętu tego rodzaju.
Grill gastronomiczny – gazowy i elektryczny
Nowoczesny grill gastronomiczny to doskonała alternatywa dla klasycznego, węglowego grilla. Ze względu na sposób zasilania jest to sprzęt bardzo bezpieczny i nadający się do stosowania również w zamkniętych pomieszczeniach – do jakich należy profesjonalna kuchnia restauracyjna czy też zaplecze takiego obiektu, jak budka barowa lub food truck.
W tym miejscu warto wspomnieć o tym, że grille gastronomiczne dostępne są w dwóch wariantach:
-
gazowy grill gastronomiczny – czyli urządzenie zasilane gazem, wydajne i pozwalające na szybką obróbkę produktu spożywczego,
-
elektryczne grille gastronomiczne – bezpieczne, a do tego wyposażone w precyzyjne moduły do ustawiania temperatury, dzięki czemu kucharz może dokładnie określić, w jakich warunkach przygotowywane będzie mięso czy warzywa.
Chociaż ani elektryczny, ani gazowy grill gastronomiczny nie generują specyficznego dla węgla aromatu, to są w stanie nadać potrawie wyjątkowy smak. Są do tego ekonomiczne i bezpieczne do stosowania w każdym pomieszczeniu (w przypadku modeli gazowych konieczne jest jednak zadbanie o prawidłową wentylację).
Grill gastronomiczny kontaktowy czy płyta grillowa?
Grille gastronomiczne, czyli przeznaczone do użytku profesjonalnego, można podzielić również pod kątem ich konstrukcji. W tym wypadku należy zatem mówić o:
-
kontaktowych grillach gastronomicznych, czyli takich urządzeniach, które pozwalają opiec potrawę z obu stron jednocześnie; taki sprzęt przypomina zamykane odgórnie tostery, a konstrukcja ułatwia szybką obróbkę – czy to mięsa, warzyw czy dodatków,
-
płyta grillowa – czyli grill gastronomiczny o jednolitej konstrukcji, właśnie w postaci płyty, na której układa się przygotowywaną potrawę; płyta może znajdować się pod niewielkim kątem, co pozwala na swobodne spływanie nadmiaru tłuszczu do pojemnika/zbiornika znajdującego się pod nią.
Każdy z wymienionych rodzajów urządzeń typu grill działa na podobnej zasadzie – dokładnie opiekając składniki z każdej strony stykającej się z powierzchnią urządzenia. Jednocześnie taka forma obróbki różni się od, chociażby, smażenia na patelni, ponieważ odbywa się beztłuszczowo i w wysokiej temperaturze. Do tego, w zależności od modelu grilla, można wybrać urządzenie z płytą ryflowaną, która tworzy na powierzchni mięsa charakterystyczne, ciemniejsze „pręgi” – dzięki temu potrawa grillowana na płycie czy w grillu kontaktowym nie tylko smakuje, ale i wygląda jak ta pieczona na ruszcie węglowym.
Tego rodzaju grille są wyjątkowo wygodne i proste do zachowania w czystości. To ponadto uniwersalne urządzenia, które mogą zastąpić węglowe modele również na zewnątrz – chociażby w trakcie różnego rodzaju eventów na świeżym powietrzu. Ponieważ w przypadku ich użycia nie zachodzi bezpośredni kontakt z ogniem, są bardzo bezpieczne tak dla użytkownika, jak i otoczenia.
Artykuł sponsorowany