Wybór odpowiedniego sprzętu kuchennego, to zawsze skomplikowana sprawa, a w szczególności jeżeli dotyczy garnków i patelni. Chcemy, żeby nie było horrendalnie drogie, ale jednocześnie chcielibyśmy, żeby były dobrej jakości i wytrzymały długie lata, szczególnie jeżeli jesteśmy prawdziwymi fanami gotowania. Odpowiedzią na tego typu problemy mogą być żeliwne patelnie, które choć nie należą do najtańszych, to nie są także naprawdę bardzo drogie, za to naprawdę niesamowicie mocne i wytrzymałe. Warto rozważyć ich zakup nie tylko do domu, gdyż równie dobrze sprawdzą się w przypadku biznesu gastronomicznego. Są naprawdę uniwersalne.
Dlaczego akurat żeliwo?
Dobra żeliwna patelnia, to gwarancja jakości i trwałości. W dodatku żeliwo to naturalny materiał, który nagrzewa się w sposób bardzo równomierny i długo zachowuje ciepło, dzięki czemu pozostawione w nim potrawy nie wymagają podgrzewania nawet po upływie 30 minut do godziny. Są też one znacznie odporniejsze od stalowych odpowiedników, ponieważ są bardzo odporne na wszelkie odbicia oraz zagniecenia. Nie ma ich też co porównywać z patelniami teflonowymi, które są nietrwałe i łatwo ulegają zarysowaniom, na co zupełnie odporna jest każda patelnia z żeliwa.
Używane do gotowania najróżniejszych potraw żeliwne patelnie, nadają jedzeniu niepowtarzalny smak i aromat, którego nie da się powtórzyć przy użyciu jakichkolwiek innych naczyń kuchennych, które wykonane będą z innego materiału. Na dodatek są one dostępne w najróżniejszych rozmiarach i wariantach, od niskich patelni grillowych czy naleśnikowych, po głębokie, które bardziej przypominają garnki i rondle. Są bardzo uniwersalne, można je stosować zarówno na klasycznych kuchenkach gazowych, jak i na coraz popularniejszych płytach indukcyjnych. Można w nich smażyć, dusić oraz gotować, nadają się w zasadzie do każdej kuchennej czynności.
Żeliwo to także styl i klasa
Żeliwne patelnie mają to do siebie, że można podać w nich jedzenie bezpośrednio na stół i na pewno żaden gość nie poczuje się urażony. Mają klasyczny, piękny wygląd, a w połączeniu na przykład z drewnianymi rączkami są bardzo atrakcyjne wizualnie. Widać, że są naprawdę porządne i nikt z pewnością nie skrytykuje takiego podania nawet najbardziej wysublimowanej potrawy. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, jedzenie w nich będzie długo ciepłe i aromatyczne, a przy tym będzie się naprawdę dobrze i atrakcyjnie prezentować. W wielu przypadkach nawet lepiej niż na półmisku, co dotyczy na przykład przepysznych szaszłyków.