W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o tak zwanej super żywności – superfoods. Zwraca się szczególną uwagę na jej prozdrowotne właściwości. Dzieje się tak dlatego, że są to produkty pochodzenia roślinnego, naturalne, nieprzetworzone oraz bogate w cenne składniki odżywcze – witaminy, białko, minerały, antyoksydanty czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Superfoods to nie tylko popularne jagody goji, nasiona chiai czy noni. Część naszych rodzimych, polskich produktów również zalicza się do superfoods. Oto kilka przykładów.
Owoce jagodowe – aronia na szczycie rankingu
Z aronią nie może równać się żaden inny owoc pod względem zawartości antyoksydantów. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (B2 , B6 , B9), karotenu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku, miedzi, jodu, molibdenu i radu. Warto podkreślić, że w aronii występuje witamina P w bardzo dużych ilościach, niespotykanych w innych owocach. Zawiera również sporo błonnika i pektyn ułatwiających pracę jelit i usuwających z organizmu toksyny.
Zawarte w aronii antocyjany (barwniki):
- wzmacniają naczynia krwionośne;
- obniżają ciśnienie,
- obniżają poziom tzw. złego cholesterolu;
- regenerują komórki i opóźniają ich proces starzenia się;
- przeciwdziałają nowotworom.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Czosnek jest ceniony za swoje bakteriobójcze i grzybobójcze właściwości, pomagając zwalczać rozmaite infekcje. Jest bogaty w związku flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), a także liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).
Prozdrowotne właściwości czosnku:
- zmniejsza stężenie cholesterolu;
- obniża ciśnienie krwi;
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo;
- zmniejsza tendencje do tworzenia się zakrzepów (ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny);
- zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, chroni przed zgagą;
- zwiększa libido;
- zwalcza bóle głowy i zmęczenie.
Orzech włoski – cenne źródło kwasów omega-3
Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów omega-3, białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów – selenu, polifenoli i witaminy E. Zawierają argininę (aminokwas) chroniący przed zakrzepami. Co ciekawe orzechy włoskie mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kaloryczności nie tuczą. Prawdopodobnie dzieje tak, ponieważ przyśpieszają spalanie kalorii, jednocześnie zmniejszając apetyt dzięki kombinacji zawartego w nich błonnika, białka i tłuszczu.
Prozdrowotne właściwości orzechów włoskich:
- wspierają prawidłową pracę serca i mózgu;
- usprawniają pracę jelit, ułatwiają trawienie;
- obniżają cholesterol, a tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia;
- pomocne w profilaktyce osteoporozy, cukrzycy i Alzheimera,
- działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.
Kasza jaglana – najbardziej wartościowa z kasz
Kasza jaglana, zwana też królową wśród polskich kasz zawiera dobrze przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, lecytynę, kwas foliowy, błonnik, żelazo, miedź i krzem. Do tego nie zawiera glutenu i bardzo mało skrobi. Kasza jaglana jest również bogata w antyoksydanty – wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Kilka powodów, dla których kasza jaglana jest zaliczana do superfoods:
- zapobiega zmianom miażdżycowym;
- zapewnia zdrowy wygląd skórze, włosom i paznokciom;
- korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację;
- reguluje poziom cholesterolu we krwi;
- sprzyja właściwej mineralizacji kości;
- przyspiesza regenerację po urazach.
Buraki czerwone – na lepszą odporność i by się wolniej starzeć
Buraki czerwone są bogate w składniki mineralne – magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, potas i cynk, kwas foliowy, witaminy C, B2 i B6, błonnik pokarmowy, fitosterole roślinne i przeciwutleniacze.
Prozdrowotne właściwości buraków:
- wzmacniają odporność organizmu;
- redukują oznaki starzenia się
- obniżają ciśnienie krwi
- działają antynowotworowo;
- obniżają poziom złego cholesterol we krwi.