Zdrowie. O ten aspekt ludzkiej codzienności w ostatnich latach coraz skrupulatniej zaczęliśmy dbać. Oczywiście chodzi tu o zdrowie rozumiane w bardzo szerokim sensie, a więc w dbanie o nie wchodzi bardzo wiele czynników, od aktywnego sposobu życia, poprzez dokonywanie regularnych badań i wizyt kontrolnych u lekarzy, aż po zwracanie szczególnej uwagi na spożywaną żywność. No właśnie – ten ostatni aspekt ma kluczowe znaczenie z punktu widzenia niniejszego tekstu.
Wiem co jem – wiem co piję
Ludzki organizm można porównać do samochodowego silnika. Słabej jakości paliwa, o małej zawartości oktanów, a przy tym zanieczyszczone w szybki sposób doprowadzi do awarii motoru, kosztownej w naprawie lub zmuszającej do jego wymiany. Jak można tą zasadę przełożyć na przykład ludzkiego organizmu?
W bardzo prosty sposób, bowiem odpowiednikiem paliwa będzie w tym przypadku spożywana żywność, a samochodem – organizm człowieka. Od przyjrzenia się tej analogii już bardzo blisko jest do truistycznego stwierdzenia, że jakość jedzenia ma fundamentalne znaczenie dla ogólnego zdrowia i zachodzących w organizmie procesów.
Z tego też względu zwracanie uwagi na to, co wkłada się do koszyka w sklepie, a następnie do lodówki jest podstawą dbania o własny organizm. Jakie więc zasady stosować robiąc spożywcze zakupy? Bardzo proste – więcej żywności prostej, jak najmniej produktów przetworzonych, dużo warzyw i owoców, mało gotowych dań, jak najwięcej samodzielnego gotowania w domu, jak najmniej jedzenia na mieście.
Żywność to nie tylko posiłki
A co z płynami? Jaką rolę pełnią napoje w zdrowej diecie? Nie mniejszą niż pokarmy, o czym warto pamiętać w każdej sytuacji. Szybkie tempo życia i ciągły brak czasu sprzyjają nieregularnym posiłkom, którym towarzyszy popijanie wątpliwej jakości napojów. O jakich napojach mowa?
Przede wszystkim o wysokosłodzonych napojach gazowanych, zawierających mnóstwo składników chemicznych, takich jak konserwanty, stabilizatory i barwniki, a przy tym opartych w głównej mierze na cukrze lub jego odpowiednikach. Badania dowodzą, że wielkie spustoszenie w organizmie czynią napoje energetyczne, bardzo negatywnie wpływające na układ krwionośny.
Organizm poddawany wpływowi takich składników nie ma lekko. Ponadto nawet napoje reklamowane jako 'light’ lub 'zero’ posiadają słodziki, których działania wywiera co najmniej niejasny wpływ na zdrowie. Nie warto narażać własnej osoby na szwank tego typu specyfikami.
Co w zamian?
Woda. Najbardziej wartościowy płyn, jaki stworzyła natura. Po dziś dzień człowiekowi nie było dane stworzenie napoju, który w lepszy sposób odpowiadałby na potrzeby organizmu. Woda, szczególnie pozyskiwania z głębokich źródeł, zawiera pierwiastki i inne mikroelementy, które jak nic innego dają człowiekowi to, czego potrzebuje. Warto więc wyrzucić w kąt wszelkie sztucznie otrzymywane napoje i zastąpić je dobrej jakości wodą, dobraną do indywidualnych potrzeb danego człowieka.
Oczywiście, nie oznacza to, że na wodzie zamyka się lista napojów służących zdrowiu. hitem ostatnich miesięcy, odmienianym przez wszystkie przypadki, jest woda z cytryną, przedstawiana jako idealne połączenie pozytywnych właściwości wody z mocą witaminy C pochodzącej z cytryn.
Godnymi uwagi są także wszelkie koktajle, oparte o owoce i warzywa. Dietetycy polecają ponadto wszelkie kiszonki i powstające przy tej okazji soki kiszonkowe. Soki owocowe i warzywne tłoczone na zimno są z kolei uznawane za bomby witaminowe, które – dzięki metodzie pozyskiwania – zachowują wszelkie zdrowotne właściwości zawarte w owocach. Zasada w tym przypadku jest prosta – naturalność zamiast wysokiego przetwarzania.