W czasach ciągłego pośpiechu, pracy od rana do wieczora, a często i w weekendy zmuszeni jesteśmy sięgać do żywność przetworzoną, niewymagającą długiego przyrządzania.
Wiele osób, często korzysta z barów przekąskowych, restauracji z fast foodami lub zamawia jedzenie na wynos, czasem z przywozem do domu. Nie ma w tym nic dziwnego – szybko przemijający czas nie pozwala na zbyt długą chwilę relaksu, czy czasochłonnego gotowania prawdziwie domowego posiłku, zawierającego wszystkie potrzebne składniki odżywcze, witaminy oraz mikro i makroelementy.
Jak ważna jest zróżnicowana dieta?
Dieta i sposób spożywania posiłków to bardzo ważne czynniki wpływające na dobre zdrowie, szczupłą, ale zwinną sylwetkę oraz energię konieczną do intensywnej pracy przez cały dzień.
Dzięki świeżym warzywom, owocom, białku pochodzącego z produktów odzwierzęcych organizm każdego człowieka prawidłowo się rozwija, nie poddaje się chorobom, a praca wszystkich organów wewnętrznych nie ulega zakłóceniom i prawidłowo funkcjonuje.
W momencie braku tych składników pokarmowych, bądź ich niewystarczającej ilości narażeni jesteśmy na złe samopoczucie, senność, apatię, a także brak energii do działania.
W sytuacji gdy z jakichś przyczyn nie możemy odżywiać się prawidłowo, warto sięgnąć po suplementy diety, zawierające najważniejsze witaminy oraz inne niezbędne makro i mikroelementy, wspomagające pracę organizmu.
Suplementy diety można kupić w wielu miejscach takich jak apteki, supermarkety czy nawet w internecie, są dostępne dla każdej grupy wiekowej. Produkowane są z naturalnych składników, wyciągów z owoców i ziół, lecz tak jak każdy preparat, powinny być stosowane z umiarem, a najlepiej po konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu. Suplementów diety nie powinno się nadużywać, ponieważ często ilość zawartych w nich składników odżywczych jest na tyle wysoka, że łatwo ją przekroczyć przy ich stosowaniu z normalnymi posiłkami.
Acerola w proszku – naturalny wyciąg z owoców aceroli
Jednym z cenionych suplementów diety jest Acerola w proszku.
Acerola to roślina, rodząca niewielkie, kwaśne owoce. Rośnie głównie w Ameryce Środkowej, gdzie od wieków znana była jako lekarstwo na płuca, anemię, choroby wątroby, a także jako specyfik podnoszący odporność organizmu; lecz najważniejsze w roślinie jest to, że w owocach zawarta jest wręcz ogromna ilość witaminy C oraz inne, bardzo ważne składniki odżywcze – antocyjany i karotenoidy.
Rola witaminy C w organizmie jest nieoceniona – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, krwionośnego, nerwowego, pomaga w produkcji kolagenu i tworzeniu się tkanki łącznej, zapobiega krwawieniu dziąseł, poprawia samopoczucie, poprawia kondycję skóry oraz bierze udział w wielu innych procesach. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, dlatego u osób ze zdrowymi nerkami, nie ma ryzyka przedawkowania.
Acerolę można zażywać pod postacią kapsułek, tabletek, proszku lub soku, z czego postać proszku jest najlepiej przyswajalna, ponieważ nie zawiera obcych domieszek tak jak kapsułki czy sok.
Proszek można rozpuszczać w wodzie bądź jego odpowiednią ilość należy wymieszać z półpłynnym produktem typu jogurt lub dodać do słodkiego posiłku, takiego jak musli czy twarożek.
Zalecane jest spożywanie pół łyżeczki aceroli w proszku dziennie, co stanowi optymalną ilość witaminy C dostarczanej organizmowi.